Szakmai bírálók és az est házigazdái

Szakmai bírálók

Bardóczi Sándor tájépítész
Bardóczi Sándor tájépítész

Bardóczi Sándor – 1998-ban diplomázott a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Táj- és Kertépítészeti Karán (ma Budapesti Corvinus Egyetem) mint tájépítész mérnök. Egy éves VÁTI-ban eltöltött gyakornokságot követően szabadúszó tervező lett, területi tervezési munkákban az ÖKOPLAN-nál, településtervezési munkákban az URBANITÁS-nál, kertépítészeti munkákban pedig laza konzorcionális csoportokban szerzett szakmai gyakorlatot. Táj-és kertépítész vezető tervező, települési zöldfelületi és tájrendezési tervező, területrendező tervezői jogosultságokkal rendelkezik. A Budapesti Építész Kamara tagja. Regionális kutatási és tervezési munkát végzett többek közt a Szigetközben, a Duna teljes magyarországi szakaszán, tervezte a Tisza térséget, valamint Vas megyét. Sopronban, Budapesten, Komáromban, Zala megyében és a budapesti agglomeráció településein településrendezési feladatokban, környezeti hatásvizsgálatokban, településfejlesztési tervek készítésében vett részt. Diplomamunkáját felhasználták a Tokaj-hegyaljai “kultúrtáj” világörökséggé nyilvánítási folyamatában. Irányító társtervezője a Népliget Akcióterületi Tervnek, a Margitszigeti Stratégiának, a Rákos-patak rehabilitáció XIII. kerületi szakaszát célzó tanulmánytervnek, a XIII. kerület Országbíró Ltp. részvételi tervezésen alapuló koncepciótervének, Balatonboglár IVS-ének, a Máriagyűdi kegyhely környezetrendezési tervének. A BCE Tájépítészeti Karának meghívott előadója, a táj- és településrendezés tantárgy szakoktatója, 2013 óta címzetes egyetemi docens.

Dúll Andrea környezetpszichológus
Dúll Andrea környezetpszichológus

Dúll Andrea magyar környezetpszichológus, habilitált egyetemi docens a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szociológia és Kommunikáció Tanszékén, majd azELTE Pedagógiai Pszichológiai Kar Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszékének vezetője. Több doktori iskolában témavezető. 1987-ben végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen pszichológia szakon, pszichológus és pszichológia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kísérleti Pszichológiai Tanszékén 1991-ben doktorált (dr. univ.), majd 1998-ban védte meg „Hétköznapi otthoni rutinok környezetpszichológiai vizsgálata” című PhD-disszertációját az ELTE, Pszichológiai Doktori Iskolában, summa cum laude minősítéssel. 2004-ben alapított egy környezetpszichológiai vállalkozást, amelynek vezetőjeként gyakorlati munkákat (környezetpszichológiai felmérések, tanácsadás) is végez. 2009 óta a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékén oktat és kutat egyetemi docensi beosztásban. Mind kutató-, mind oktatómunkája terén egyik legfontosabb szakmai eredménye, hogy kezdeményezése és immár több mint két évtizedes munkája nyomán Magyarországon is meghonosodott a környezetpszichológia tudományterülete. 2010-ben habilitált környezetpszichológia témából. Az utóbbi években a környezeti kommunikáció tudományterületét is szorgalmazza mind az oktatásban, mind a kutatásban. Oktatói munkáját félállásban folytatja a BME-n, de főállásban 2011 óta az ELTE Pedagógiai Pszichológiai Kar Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszékének vezetője. Előadásai, kutatásai multidiszciplináris irányba mutatnak, így több egyetem doktori iskolájában oktató és témavezető (BME, PTE, ELTE), így tevékenységével az egyetemek együttműködését is elősegíti. 1986 és 2013 közt szakmai publikációinak száma 232 tétel.[2] Tizenöt doktorandusz hallgató témavezetője.

martinko
Martinkó József újságíró

Martinkó József, újságíró, építészetkritikus, Octogon Magazin vezető szerkesztő — 1973-ban született Miskolcon. 1992-ben érettségizett Budapesten a Táncsics Mihály Gimnáziumban. 1993 és 2000 között az ELTE BTK magyar szakára jár, de egy – egy szemesztert hallgat az esztétika, filmelmélet, hebraisztika szakokon. 1995 -ben egy izraeli kibucban dolgozik. Két hosszabb megszakítással 2000 -től az OCTOGON Architecture & design magazin szerkesztője, 2013 -tól vezető szerkesztője. 2000 – 2005 az OCTOGON Építészetkritikai Műhely tagja, rendszeresen jelentek meg építészetkritikai írásai a Népszabadságban. 2002 – től havi, kétheti rendszerességgel építészetkritikai írásokat publikál az Élet és Irodalom című hetilapban. Alkotóközösségek kategóriában 2003- ban Pulitzer-emlékdíjas az OCTOGON magazin szerkesztőjeként. 2005 – 2009 között a hg.hu építészeti és design honlap főszerkesztője. 2005 és 2007 között a Honthy és Hanna című műsor társalkotója a Tilos Rádióban. 2010 -től Az Ezüst Ácsceruza – díj bírálóbizottságának tagja. 2011 – 2012 között a Trendguide.hu internetes oldal főszerkesztője, illetve a Top Lista Design kiadvány főszerkesztője. 2007 – 2011 a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem külsős meghívott óraadója. Kutatási területe a nemzetközi kortárs design és a design sajtó. 2008 -tól óradóként tanít a KREA Művészeti Iskola és a WERK Akadémia tanára. Társszerzője a Magyar Design 150 éve, Vertigo Pubishing, 2004 és a Téglaépítészet Magyarországon vol. I.-II. . , Vertigo Publishing, 2003, 2004 című könyveknek.

 


Az est házigazdái

EF_logo_150pixel

Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője
Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője

Pásztor Erika Katalina DLA, főszerkesztő, epiteszforum.hu — művész-vállalkozó, aki gondolatokat, projekteket, csapatokat és (időnként) szervezeteket épít társadalmi és kommunikációs kérdéseket érintő, multidiszciplináris, kreatív munkák során. Egy kortárs „cyber-hurkoló” munkás, aki gondolatokat, embereket és módszereket köt össze új technológiák felhasználásával. Építészetet, vizuális és üzleti kommunikációt tanult, majd intermédia művészetből szerzett doktori fokozatot 2007-ben. Művészeti kutatómunkája arra irányul, hogy absztrakt, rejtett kapcsolatok és folyamatok új reprezentációs formáit tárja fel és mutassa be művészeti és design projektjei, egyetemi oktatói és publicisztikai munkája során. Építészeti kommunikációs tevékenységéért 2013-ban Ezüst Ácsceruza díjat kapott. Az epiteszforum.hu-t 2000-ben közösen alapították Vargha Mihállyal, aki haláláig (2010. március 8.) a lap főszerkesztője volt.

klubradio_150

Rózsa Péter újságíró, Klub Rádió
Rózsa Péter újságíró, Klub Rádió

Rózsa Péter, a Klub Rádió főszerkesztő-helyettese. 2008-tól a Szegedi Tudományegyetemen BTK Médiatudományi tanszék egyetemi docense. Szerkesztő-műsorvezetőként 2005-től a Kultúrházban dolgozott, korábban a köztévé olyan műsorai kötődtek nevéhez, mint a Kedd 21, Galéria, Záróra, Mélyvíz, Napzárta. A rendszerváltás előtt a rádió belpolitikai rovatánál dolgozott tíz évet. Déri Jánosról monográfiát készített, „Ha túléled – hallgass” címmel riportkötetet adott ki. 2008-ban elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét és a Déri János díjat. 1992-ben Nívódíjjal és 1988-ban a Miskolci TV Fesztivál díjával ismerték el munkáját.